Engleska reč screening (skrining) podrazumeva preventivne medicinske preglede kojima se ispituje populacija naizgled zdravih ljudi kako bi se pronašle one osobe koje pokazuju rane znake neke bolesti ili predispoziciju za nastanak nekog oboljenja.

Screening za rak grlića materice Papanikolau testom je efikasna zaštita od ove bolesti samo ako se obavlja redovno. Sve osobe ženskog pola treba da idu na screening preglede redovno, jednom godišnje.

 

Rak grlića materice se razvija na delu materice koji je okrenut prema vagini. Najvažniji faktor za nastanak raka grlića materice je humani papiloma virus (HPV). HPV može da prouzrokuje promene u ćelijama grlića koje zatim mogu da prerastu u rak. Bolest se uglavnom razvija tokom nekoliko godina i ne daje nikakve simptome sve dok ne stigne u uznapredovali stadijum. Screening pregledi za rak grlića materice Papanikolau testom su jedini načini da se takve promene nadju u ranim stadijumima kada mogu lako da se odstrane, pre nego što se rak uopšte pojavi. Većina žena zaraženih HPV-om ozdravi u periodu 6-24 meseca a i da ne zna da je bila inficirana. Medjutim, imuni sistem nekih žena ne uspeva da se oslobodi HPV i rizik za pojavu raka grlića materice je povećan.
Zbog nerazvijenosti svesti o važnosti redovnih ginekoloških pregleda prvi smo po broju otkrivenih karcinoma grlića.


Kako se zaštititi?

Kondom nije potpuna zaštita od HPV jer se virus može preneti i preko kože koja nije prekrivena kondomom.
Kao najsigurnija i najefektivnija zaštita, od skoro na našem tržištu prisutna je i vakcina GARDASIL koja je efikasna protiv tipova 16 i 18 HPV, dva najčešća tipa odgovorna za 2/3 slučajeva raka grlića materice i mnogo abnormalnihrezultata Papanikolau testa, kao i protiv tipova 6 i 11 izazivača polnih bradavica.
GARDASIL je vakcina za sprecavanje prekanceroznih displazija visokog stepena ( CIN 2/3), karcinoma grlica materice, displasticnih lezija visokog stepena vulve ( VIN 2/3) i spoljasnjih genitalnih kondiloma(condilomata acuminata).
Preporucena je primena GARDASIL vakcine za osobe zenskog pola uzrasta 9-26 godina a u svetu je preporuka da se rutinski vakcinišu devojcice starosti 11 i 12 godina. Ne preporucuje se primena vakcine kod dece mladje od 9 godina usled podataka o imunogenosti, bezbednosti i efikasnosti.
Sa redovnim screening pregledima treba nastaviti i po imunizaciji GARDASIL vakcinom.
Za sve informacije naš ginekolog stoji Vam na raspolaganju MEDIKOM POLIKLINIKA, www.medikompoliklinika.com

Comments are disabled.