Biorevitalizacija je skup procedura kojima se koža obnavlja. Cilj je poboljšavanje kvaliteta kože, hidratacija, ujednačavanje tena, kao i  smanjivanje i prevencija pojave znakova starenja.

Procedure koje se podrazumevaju pod biorevitalizacijom su:

  • skin boosteri
  • mezoterapija
  • PRP- tretman krvnom plazmom.

Skin boosteri su preparati  koji sadrže hijaluronsku kiselinu, koja se ubrizgava u središnji sloj kože sa ciljem hidratacije, ujednačavanja i  postizanja blistavog tena. Mogu sadržati i  ukrštenu hijaluronsku kiselinu čime se obezbeđuju dugorčniji efekti hidratacije.

Mezoterapija je procedura kojom se u kožu ubrizgavaju mezoterapijski kokteli koji u sebi takođe imaju hijaluronsku kiselinu, ali i aminokiseline, vitamine i minerale. Mezoterapijom se postižu slični efekti kao skin boosterim-a stim što se u mezoterapijskim koktelima  hijaluronska kiselina  uvek  nalazi u neukrštenom obliku i brže se razlaže od one u skin boosterim-a.

PRP (Platelet-rich plasm) takođe ima svrhu da kožu dubinski obnovi. Njime se u kožu ubrizgava sopstvena krvna plazma  bogata trombocitima koji pri ubrizgavanju ispuštaju fatore rasta koji podstiču  regeneraciju tkiva.  PRP se može kombinivati sa odeđenim mezoterapijskim koktelima ili filerema.

Mezoterapija se radi u seriji od 3 tretmana, potom u razmacima od nekoliko meseci u odnosu na stanje kože i životnu dob. PRP se izvodi u seriji od tri tretmana na 4 nedelje. Efekti skin booster-a traju od 6 do 9 meseci. Sve tri procedure imaju za cilj da obnove kožu i da poboljšaju sintezu kolagena.

Mogu se izvoditi na svim regijama na kojima je potrebno popraviti kvalitet kože, a to su najčešće lice, vrat, dekolte i šake. PRP i mezoterapija se mogu koristiti i za podsticanje rasta i protiv opadanja kose.

Procedure traju od 45 minuta do sat i po vremena. Pre tretmana se nanosi lokalni anestetik u vidu kreme, posle čega se posebnom injekcionom tehnikom iglicama unose odgovarajući preparati na  celu površinu kože lica, vrata, dekoltea i po potrebi  šaka. Posle tretmana, koža je blago crvena sa neznatno vidljivim mestima uboda u vidu tačkica. U retkim slučajevima kada na mestu uboda ostanu male modrice, koristi se krema sa heparinom i arnikom. Ove promene nestaju spontano u roku od 1 do 3 dana. U prvih 24 sata posle procedure ne preporučuje nanošenje šminke, intenzivno znojenje i konzumiranje alkohola, a tokom prvih 72h izlaganje suncu, odlazak u saunu. Rezultati su vidljivi već nakon prve procedure, a posle tretmana biorevitalizacije koža je potpuno obnovljena, hidrirana, zategnuta i sjajna.

Pre biorevitalizacije potrebna je  konsultacija sa lekarom u toku koje će lekar odrediti zavisno od stanja kože koja procedura je najbolja za pacijeta i proveriti postojenje eventualnih kontraindikacija.

dr Lana Ćirković, Vaš dermatolog

Comments are disabled.