gojazna-deca-i-mladi

SAVETOVALIŠTE ZA PREVENCIJU I LEČENJE GOJAZNOSTI KOD DECE I MLADIH

Epidemija gojaznosti u svetu i kod nas je tavih razmera da predstavlja ozbiljan faktor rizika za zdravlje ljudi. Gojaznost u detinjstvu ili adolescenciji praćena je posledicama na kardiovaskularnom sistemu (hipertenzija, poremećaj koncentracije lipidnih materija u krvi, povišen holesterol), endokrinom sistemu ( dijabetes melitus tip 2, poremećaji menstrualnog ciklusa), mentalno zdravlje (depresija, negativna slika o sebi). Gojaznost može izazvati hrkanje i druge poremećaje disanja u spavanju, ortopedske problome ( bolove u kolenu i kuku) i dr.

Najčešći uzroci gojaznosti u detinjstvu su nepravilna ishrana i smanjena fiziška aktivnost.U rešavanju problema gojaznosti kod dece i mladih neophodno je sprovoditi savetovanje o pravilnoj ishrani i usvajanju zdravih stilova života (što više kretanja, rekreacija, sport).

Poliklinika Medikom je početkom 2009. godine započela edukaciju i savetovanje dece, mladih i njihovih roditelja kako bi se uključila u prevenciju i lečenje gojaznosti i njenih posledica.

Cena savetovališta o ishrani je jednaka ceni specijalističkog pedijatrijskog pregleda.

ZAKAŽITE POSETU SAVETOVALIŠTU ili PREGLED