itajte od prvog dana

Svi znamo da je čitanje knjiga deci veoma korisno. Američka akademija za pedijatriju savetuje čitanje knjiga deci naglas od prvog dana rodjenja, pa i pre dok su još u stomaku. Beba od 18 nedelje trudnoće već čuje mamin glas i raspoznaje ga u moru drugih zvukova. Čitanje knjiga stvara povezanost izmedju roditelja i deteta. Neke studije su pokazale da deca kojoj roditelji čitaju knjige uveče pred spavanje imaju i do 80% veći fond reči koje razumeju u odnosu na vršnjake koji uveče zaspe bez čitanja. Čitanje aktivira delove mozga koji pomažu razvoj jezika, govora i razumevanje reči. Čitanje pomaže razvoju inteligencije i pomaže detetu da lakše i brže progovori i da poveća fond reči koje koristi. Čitanje pomaže i prilikom komunikacije sa drugarima i u toku razgovora mogu da  koriste logične nivoe razmišljanja koje usvajaju preko knjiga. Kako rastu, nauče da razlikuju dobro od zla, umeju da izvuku pouku iz dobre priče, prepoznaju radnju priče. Deca se stavljaju u uloge iz pročitanih priča, maštaju, razvijaju kreativnost, osećaju i razumeju emocije iz pročitanih knjiga koje prenose u svakodnevno okruženje.

Knjige su korisne i da se dete privikne na neku promenu u svom okruženju (ukoliko dete kreće u vrtić ili dobija brata ili sestru- korisno je pročitati detetu knjige koje se bave aktuelnom tematikom- čitanjem dete vidi da su njegova osećanja uobičajena i počinje da razume svoju brigu). Knjigama se povećavaju dečija interesovanja, koncentracija i pažnja. Nikada nije rano da počnete da čitate svojoj deci.

Smestite se u neki miran deo stana, zagrlite se i čitajte zajedno. Gledajte slike, objasnite detetu šta ste pročitali, odgovorite na pitanja koja dete interesuju. Radujte se zajedničkoj aktivnosti, isključite televizor, kompjutere i telefone dok čitate kako vas ništa ne bi ometalo.  Starijoj deci, uzrasta već oko 3 godine dozvolite da sami izaberu knjigu koju ćete čitati. Idealno vreme za čitanje je pred spavanje jer pravi razmak izmedju burnih aktivnosti tokom dana i spavanja, primiruje dete i opušta pred spavanje. Dozvolite detetu da okreće strane.

Razgovarajte sa detetom u toku dana o pročitanoj knjizi ili bajci. Tako ćete videti kako je dete razumelo pročitano.  Pitajte decu kako se tada osećao glavni junak i šta je još mogao da uradi. Napravite čitanje zabavnim-korstitite smešne zvuke, menjajte intonaciju i oponašajte likove kako bi detetu bilo zabavno.  Učlanite se u biblioteku ili razmenite knjige sa roditeljima iz parka koje poznajete. Čitajte deci svakodnevno, napravite zabavu od čitanja, uživaćete ako to bude ritual koji je svima zabavan. Svakako ćete mnogo pomoći svom detetu da bude pametnije, brže i lepše propriča, zavoli knjige. A onda ste već pola posla u ulaganju u svoje dete uradili 🙂

Comments are disabled.