hand foot mouth1

Jedna česta bolest u poslednjih nekoliko dana preplavila je beogradske a i sve druge vrtiće i škole. Većina roditelja nije imala prilike da se susretne sa ovim neobičnim virusom i zbog toga je prisutna velika zabrinutost. Ipak razloga za brigu gotovo da nema, jer predstavlja manifestaciju virusa koji, uz početnu ozbiljnu kliničku sliku prolazi bez komplikacija za nekoliko dana.

Ovu bolest izazivaju dve grupe virusa  Koksaki (Coxackie) grupe A (ne izaziva probleme na srcu) i Enterovirus (tip 71). Najčešće se javlja kod dece do 5 godina starosti, ali ima je i kod odraslih, sve više.

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom, a inkubacija je kratka. Virus se lako prenosi pa su zato česte epidemije.

Prvi simptom je visoka temperatura, a zatim se javi bol u grlu, promene po ustima, dlanovima, tabanima, laktovima, glutealnoj regiji i oko kolena u vidu sitnih grupisanih tačkastih promena – makula, koje prerastu u papule –roditeljima izgledaju kao plikovi,  a zatim počinju da se ljušte za nekoliko dana. Afte u ustima su čete u ovoj bolesti. Ove promene veoma peku decu, neprijatne su a starija deca opisuju kao da su ruke stavila u toplu rernu. Mladji ne znaju da opišu, ali su uznemireni i uplakani, pa cela bolest izgleda dosta dramatično. Srećom, bol traje 3-4 dana i prolazi kao da se ništa nije dešavalo.

Deca u ovom periodu izbegavaju jelo i piće jer ih promene u ustima bole ali čim osip prodje i apetit se vraća.

Dijagnozu postavlja pedijatar, lekovi nisu potrebni, osim lekova protiv bolova ukoliko dete ne može da izdrži bolove.

Zakažite pregled kod pedijatra  online

 

Comments are disabled.