Homemade Facial Chemical Peels 1

Homemade Facial Chemical Peels 1Hemijski pilinzi su medicinske procedure u toku koje dermatolog nanosi rastvor određenih kiselina koje uklanjanjem sloja kože dovode do poboljšanja kvaliteta i strukture kože. Po dubini hemijski pilinzi mogu biti površinski, srednje duboki i duboki. Hemijski pilizi se koriste za uklanjanje ili smanjenje pigmentacija na koži, finih bora, ožiljaka od akni i pri lečenju blažih oblika akni.
Period oporavka zavisi od dubine pilinga, za površinske pilinge traje 7 dana, dok za dublje pilinge može trajati nekoliko nedelja, s toga se površinski pilinzi rade na 7-10 dana, dok se dublji pilinzi rade na 2-6 nedelja. Broj tretmana zavisi od promena na koži i cilja tretmana.


Najčešće je potrebno 3-6 piliga za postizanje željenog efekta.Blaži površinski pilizi obično nemaju neželjene efekte osim privremenog crvenila i blagog perutanja. Dublji pilinzi zahtevaju saradnju i disciplinu pacijenta, kao i posebnu negu kože kako bi se izbegli neželjeni efekti. Najčešći neželjeni efekat je pojava pigmentacija na licu nakon izlaganja suncu bez ili sa neadekvatnom zaštitom.Kontraindikacije za primenu hemijskih piliga su trudnoća i latacija, infekcije kože, infekcije herpes simplex labialis, korišćenje retinoida (sistemskih u poslednjih 6 meseci, lokalnih poslednjih mesec dana), korišćenje krema sa AHA kiselinama i BPO (mesec dana pre pilinga), alergija na neku komponentu rastvora.

U Medikom poliklinici radi se SKIN TECH pilinzi:

– Easy Phytic
– Easy Droxi peel
– Easy TCA

Easy phytic je površinski piling sa AHA kiselinama (fitična, glikolana (60%), laktična, mandelična).

Indikacije :

-adolescentske akne
-površinske hiperpigmentacije
-pliće bore, tanka suva koža
-keratosis pilaris
Cena pilinga 3000 dinara.

Easy Droxy je površinski piling-(glikolana 35%, laktička 20%, salicilna 5%, kojic (5%)kiselina )

Indikacije:

-akne i masna koža
-površinske hiperpigmentacije
-fotostarenje
Cena pilinga 3500 dinara.

Easy TCA -od površnog do srednje dubokog pilinga. Perutanje počinje drugog, trećeg dana.

Indikacija:

-regeneracija kože
-podmlađivanje kože
-hiperpigmentacije
-foto starenje
-akne
Cena pilinga 4000 dinara. 

dr Lana Ćirković, specijalista dermatovenerologije

Comments are disabled.