dojenje

ISHRANA ODOJČETA DO 6 MESECI

dojenje
Pravilna ishrana odojčeta (deteta u prvoj godini života) ima veliki značaj u zaštiti i održanju zdravlja, kao i u psihološkom razvoju deteta. Uz adekvatnu ishranu odojče se najbrže razvija i napreduje. Ishrana odojčeta može biti prirodna (dojenje),mešovita i veštačka. Većina majki je zdrava, sposobna da doji i to treba da radi. Majčino mleko je najsavršenija i nezamenjiva hrana za odojče, jer je prilagođeno potrebama bebe. Osim što obezbeđuje prirodnu ishranu dojenjem se ostvaruje veza između majke i bebe, emocionalna stabilnost i pospešuje imunitet. Majčino mleko je bakteriološki ispravno i sterilno, a sisanje omogućava pravilan razvoj vilice.

Hranjenje treba započeti pola sata nakon rođenja i nikada ne čekati duže od 6 sati. Prva hrana koju dete dobije zove se kolostrum. To je gusta žučkasta tečnost bogata hranljivim i zaštitinim elementima prilagođenim za taj uzrast. Na kolostrum se nastavlja prelazno pa zrelo mleko. Uspostavljanjem dobrog dojenja beba dobija sve neophodne sastojke za taj period i nije potrebno davati ništa drugo izmedju podoja.
Mešovita i veštačka ishrana se koristi kod odojčadi čije majke ili nemaju dovoljno mleka ili zbog bolesti ne mogu da doje.Tada se koriste adaptirana mleka koja su po svom sastavu najsličnija majčinom mleku.
Upotreba kravljeg mleka se ne preporucuje zbog mogićih bakterioloških neispravnosti,alergija ili nepodnošenja.
Preporučuje se hranjenje isključivo majčinim mlekom čime su obezbeđeni svi potrebni sastojci, a izbegnuti neželjeni efekti druge hrane. Hranjenje je na zahtev deteta koje diktira broj obroka i količinu mleka.

 

ISHRANA DOJENČETA IZMEĐU 6 i 7 MESECI

ishrana dece u prvoj godini
Ishrana treba da se bazira samo na dojenju do 5-6 meseca.Od tog doba treba polako uvoditi nove vrste hrane.Treba početi od kašica od povrća i voća. Nove namernice treba uvoditi jednu po jednu i u malim količinama.Najnovija preporuka Svetske zdravsvene organizacije je da je ovo period u kome je potrebno započeti sa uvodjenjem hrane, dohranjivanjem. Nova hrana se uvodi u malim količinama (jedna do dve kašičice) postepeno i uvek samo jedna vrsta, u vreme budućih glavnih obroka, a nakon završenog podoja. Navikavanje na jednu vrstu hrane treba da traje jednu nedelju.Dete se susreće prvi put sa novim ukusom hrane i zbog toga ga ne treba prisiljavati da jede, u slučaju odbijanja pokušati narednog dana, ali sa istom vrstom hrane.

Voće: jabuka, kruška, kajsija, banana, breskva, bundeva, u obliku kompota ili kašice bez šećera. (prvo započeti sa kašicama od banane, pa preći na jabuku, ako dete ima zatvor smanjiti količinu banane); povrće: šargarepa, krompir, brokoli, kaša od žitarica, ( prvo se počinje sa kašicom od šargarepa, koja se postepeno zamenjuje krompirom) ;supa od nemasnog mesa ili piletine. Nakon obroka može piti prokuvanu vodu koliko želi.
Zbog moguće pojave alergijskih manifestacija ne davati: svež paradajiz, jagodičasto voće (jagoda,malina,kupina) ,citruse (narandža,limun,grejp, mandarina,kivi) ,koštunjavo voće (orah,badem,lešnik) čokolada, eurokrem, med, kvasac ,kukuruz,pšenica (hleb,keks,brašno), riba,školjke,belance jajeta, kravlje mleko, hranu sa konzervansima

 

ISHRANA ODOJČETA IZMEĐU 7 I 8 MESECI

Osnova ishrane je i dalje dojenje (4 do 5 puta dnevno) Povrće i voće se nastavlja, ali rendano ili seckano na komadiće. Nastavlja se vitamin D.

 

ISHRANA ODOJČETA IZMEĐU 8 I 9 MESECI

Dojenje se i dalje održava ali obrnutim redom. Prvo se daje čvrsta hrana a na kraju obroka se ponudi podoj koliko želi. Uvodi se postepeno nova hrana: Povrće: karfiol, tikvice, spanać;mlečni proizvodi: sir,jogurt;mesni proizvodi: kuvano meso, piletina. Svinjsko meso se ne uvodi do prve godine života.Supa na vodi od kuvanog mesa.Tvrdo kuvano žumance postepeno po četvrtinu više svake sedmice izmešano sa mlekom. Kada se uvede celo žumance, davati ga 2-3 puta nedeljno i taj dan se izostavlja meso. Hrana se soli ali ne mnogo radi opasnosti od pojave hipertenzije u srednjim godinama života. Vitamin D vodeni rastvor na kraju obroka.

 

ISHRANA ODOJČETA PREKO 9 MESECI

Dozvoljava se da samo dete jede prstićima čvrstu hranu iz svog tanjira. Dete jede zajedno sa ostalim članovima porodice, uči se socijalizaciji i ponašanju.

 

ISHRANA ODOJČETA PREKO 10 MESECI

Održava se dojenje. Uvodi se novo povrće: grašak, kupus, boranija, luk, Mleveno meso – junetina ,Voće u svežem obliku: jabuka, kruška, kajsija, breskva,Vitamin D.

 

ISHRANA ODOJČETA PREKO 11 MESECI

Doji 2 puta ujutro i uveče.Preko dana ima 5 do 6 obroka ( 3 glavna i 2-3 užine) Uzima svu hranu bez prisiljavanja.Sastav obroka je raznovrstan.Voće i povrće mogu biti sveži i prerađeni.Nastavlja se D vitamin.

 

ISHRANA DETETA PREKO 12 MESECI

Doji po želji 2 puta ujutro i uveče.Nema ograničenja u voću, povrću i drugoj hrani, a količina zavisi od apetita, dnevne aktivnosti i potreba.Ravnopravno učestvuje u svim porodičnim obrocima.Tečnost se ne daje u toku obroka. Nakon obroka dete može da pije koliko želi vode, čaja ili soka bez šećera.Ne treba da pije više od 500 do 700 mL kravljeg mleka.Ne davati koncentrisanu hranu poput čokolade, keksa, bombona. Nije preporučljiv preterani unos slatkiša.Pre polaska na spavanje ne treba davati slatke napitke ili slatkiše.
Obavezno prati zube.Vitamin D se daje u zimskom periodu od novembra do marta sve do navršene treće godine života.

 

Ukoliko budete pratili ove smernice u prvoj godini detetovog života, smanjićete mogućnost da dete stekne loše navike u ishrani a tako ćete prevenirati gojaznost kod Vašeg deteta.

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano za hranjenje Vašeg Bebca, javite se slobodno na telefon poliklinike MEDIKOM 011 3443781, 065 3443781 i pedijatar Dr Vesna Jovičić će Vam odgovoriti na sva Vaša pitanja vezana za ishranu.

 

Dr Vesna Jovičić, pedijatar
Poliklinika MEDIKOM
www.medikompoliklinika.com

Comments are disabled.