DIJETA SA 40g BELANČEVINA

 

Ova dijeta je namnjena bolesnicima sa akutnom ili hroničnom bubrežnom insuficijencijom koji imaju povećane vrednosti uree i kreatinina u krvi. Cilj ove dijete je da se opterećenje bubrega svede na najmanju meru putem stroge kontrole unosa belančevina, jasno odredjenog unosa soli i elektolita, posebno natrijumaa i kalijuma i kolicine tecnosti

 

 

 

Da bi se ispostovali ovi zahtevi dijeta sa 40g belančevina u dnevnom jelovniku treba da sadrži sledeću vrstu i količinu namirnica.

1. Sveže mleko (ili jogurt, kiselo mleko) 150ml ili mladi sir 35g
2. Sir kravlji sveži 35g ili jaje 1 komad
3. Meso (pileće ili govedje ili riba) 50g ili 70g sira ili 280mml mleka ili 1 ½ jaja
4. Povrće: kupus, kelj, karfiol. Raštan, šargarepa, boranija, paprika, cvekla, paradajiz,krastavac- 400g
5. Krompir 100g
6. Hleb beli, neslani, 150g, testenine bez jaja 110g ili pirinač 170g ili brašno 120g
7. Voće: kruške,jabuke, pomorandže, breskve, dunje, jagode, groždje 400g
8. masnoće po želji : ulje, maslac, (pavlaka i kajmak u manjim kolicinama)
9. Šećer, džem, med i marmeladu po želji

Od navedenih vrsta i količina namirnica priremati razna jela na uobičajen način. Za začinjavanje jela mogu se koristiti beli i crni luk, lovorov list, limun, sveži paradajiz, sirce, cimet, morski oraščić, pavlaka, biber (ako ne postoji osetljivost digestivnog trakta)

Količina Natrijuma odnosno suli se ogranicava ukoliko postoje otoci edemi, smanjena diureza i povišen krvni pritisak. Bez ovih poremećaja bubrežni bolesnici mogu umereno da sole svoja jela

U slučajevima kada su vrednosti kalijuma povećane mora se odgovarajućim izborom namirnica smanjiti njegov unos na 2-2.5ml dnevno. Kalijumom su bogate sledeće vrste namirnica: krompir, paradajiz, spanać, pasulj, grašak. Sočivo, meso. Čokolada, kakao, banane, suve smokve, kajsije itd.
Zabranjuje se upotreba svih konzervisanih jela, suhomesnatih proizvoda i namirnica sa dodatkom konzervansa ili drugih aditiva kao i sve što je nepoznatog sadržaja. Zabranjuje se upotreba alkoholnih pića.

NAPOMENA: Hleb napravljen od deproteiniziranog brašna /brašno kome su oduzete belančevine/ može se slobodno koristiti.

Dr Rajko Popović, reumatolog

Comments are disabled.