„Maro, moli te baka, ne trči. Znaš li da su doktori rekli da ne smeš trčati.“

“ Ali bako, ja tako volim vrapce. Pogledaj kako su slatki“.

“ Znam bakino čedo, ali molim te nemoj trčati dok ne vidimo  kod doktora, kakvi su tvoji novi rezultati. “

Mara i njena baka su u parku ispred Dečije bolnice u Beogradu. Čekaju da ponovo idu kod lekara i čuju mišljenje o Marinom srcu. Godinama unazad devetogodišnja Mara ima ubrzani rad srca. Kažu doktori da Mara ima neki pogrešan putić kojim se kreću električni impulsi iz pretkomore u komore srca i koji teraju srčani mišić da radi brzo i neefikasno. Zbog toga mala Mara ima zamaranja, nesvestice i niz drugih tegoba koji je ograničavaju da trči i igra se sa ostalom decom. A Mara posebno voli vrapce, da ih gleda kako lete. I zato voli da ih pojuri kada su na zemlji i uživa kada oni prolete pored nje gore, uvis u plavo nebo. Visoko, visoko.

Mara je tužno sela na klupu pored bake. Njena dobra baka je pomilova po plavoj kosici, krijući suze u očima, da joj ih unuka ne vidi. Sa zebnjom u srcu iščekuje šta će joj doktori reći nakon neke intervencije na srcu. Rekli su neka ablacija. Pojma nije imala šta im to znači, ali je upamptila nadu u očima doktora kad su o tome pričali. Prvi dan ta neka intervencija nije uspela, ali je sutradan ponovljena i doktori su rekli biće dobro. Da li će zaista biti dobro, pitala se stara baka.

Iako udubljene, svaka u svojim mislima, obe primetiše mladog doktor Darka kako ide iz bolnice putanjom kroz park. Mara ga mnogo voli i stalno kod kuće priča o njemu, kako je uvek nasmejan i kako uvek sa njom razgovara lepo. Interesantno ali Mara ne zna da i mladi doktor Darko, ukućanima priča o maloj Mari, da je pravo dete, veselo, milo, lepo vaspitano i nesvesno svoj bolesti. Ugledavši Maru i njenu baku, mladi doktor skrenu s puta i široko im se osmehnu.

“ Zdravo Maro. Dobar dan bako“.

Sa zebnjom u srcu , baka upita :“ Doktore, kakvi su rezultati?“

“ Odlični bako. Maro, EKG ti je sasvim uredan. Ultra zvuk srca ti je mnogo bolji. Nema potrebe da uzimaš više bilo kakve lekove.“

“ Stvrno? I ne moram više uopšte da pijem lekove? Uraaaa! A čika Darko, da li mogu sada da jurim vrapce?“

Mladi doktor se slatko nasmeja, pomilova je po kosi i reče:

“ Naravno Maro. I vrapce i golubove i mačke i kučiće. A i baku pojuri da ti spremi palačinke. Ti beše voliš one sa pekmezom?“

“ Da čika doktore. Najviše sa pekmezom. A reći ću baki da i tebi spremi. Bako, čika Darko mi je rekao jednom da njegova baka spremi 100 palačinki odjednom“.

Rekavši to, Mara odjuri za gomilom vrabaca koji su nešto dživdžanili i rasparavljali se. I pre nego što ona dotrča do njih, oni se raspršiše i poletoše u nebo. Marino zdravo srce je bilo prepuno sreće i zadovoljstva, a isto tako beše radosno i srce njene bake i doktora. A vrapci? Oni nastaviše  da lete nebom, dživdžane i odoše  ka nekoj drugoj deci koju će obradovati. Mara nije tužna, jer zna da će joj se oni opet vratiti da razvesele njeno, sada, zdravo srce u kome više nema pogrešnih putića.

Komentar priče Vrapci.

Dragi moji roditelji i deco, ako iko i čita ove moje pisanije, imam potrebu da malo prokomentarišem ovu priču. Ova priča je napisana u jednom dahu na osnovu ushićenog i strasnog kazivanja stvarnog doktora o stvarnoj devojčici i njenoj baki, o stvarnoj  bolesti i o stvarnom izlečenju. I palačinke su stvarne. I park i vrapci postoje, ali su oni ubačeni u ovu priču na osnovu slobode pisca u svom narativu. Prava imena devojčice i doktora su izmenjena,kako pravila nalažu. Priča se može tumačiti kao simboličko – alegorijska. U medicinskom smislu, tehnika ablacije, pri čemu zista dolazi do izlečenja aritmija opasnih po život, su simbol vrhunca i izuzetnog  značaja Medicine i Nauke uopšte, simbol su čovečije moći da malo ispravi retke greške Prirode. Što se parka tiče, svaki park je lepota jednog grada. A vrapci, oni sa svojom živahnošću i letenjem su simbol Slobode.  Alegoričnost ove priče leži u tome da Medicina i Nauka moraju da budu u fukciji Slobode, a ne same sebi cilj ili ne daj Bože nečem mračnijem.

Sloboda i Lepota (koju u ovoj priči iskazuju vrapci, Marino sada zdravo srce i park) su i izrazi i ciljevi Duhvne blagosti čovekovog bića.

dr Goran Pavlović, Vaš pedijatar

 

Comments are disabled.