zatita deje koe od sunca

Sunčeva svetlost je izvor života. Na žalost, došlo je vreme kada svi moramo da se štitimo od sunčevih zraka.

Koža predstavlja najveći organ čoveka i ona pokriva, štiti i odvaja organizam od spoljašnje sredine. Za obavljanje mnogih funkcija, od kojih je zaštitna jedna od najvažnijih, neophodno je da bude zdrava.

Pravilna nega kože i zaštita od sunca su važne od prvog dana rođenja. Beba u toku prve godine ne treba da bude izložena direktnim sunčevim zracima osim kratkotrajno u ranim jutarnjim časovima. Beba treba da boravi u hladovini a ukoliko izlazi na sunce potrebno je da uvek bude namazana kremom za sunčanje sa visokim zaštitinim faktorom. Za svakodnevne šetnje lice, ruke bebe (šakice) kao i ostali delovi kože koji nisu prekriveni odećom treba da budu adekvatno zaštićeni odnosno namazani kremom sa zaštitnim faktorom.

Decu treba skloniti od dejstva direktnih sunčevih zraka uvek u periodu 11-16h kada je dejstvo sunca najjače. Decu ne treba pretopljavati. Šeširiće je obavezan u period proleće/ leto, a za decu koja su u kolicima suncobran ili pak natkrivena kolica kako ne bi bili direkno izloženi sunčevim zracima. Kremu naneti prvi put desetak minuta pre izlaska na sunce. Ukoliko je u pitanju duža šetnja, potrebno je ponoviti mazanje na svakih pola sata. Stariju decu koja su aktivna i koja ne miruju potrebno je adekvatno obući i uvek namazati zaštitnom kremom za sunčanje kada izlaze napolje. Na ovaj način se sprečavaju opekotine na koži i pomaže da koža uvek bude mlada i zdrava.

Čest razlog problema sa kožom predstavlja promena kiselosti (pH vrednosti) kože. Optimalno je da površinski sloj kože bude blago kiseo, poželjne vrednosti pH kože su izmedju 5 i 6 a ukoliko je ova vrednost manja ili veća koža je podložnija negativnom uticaju spoljašnjih faktora. Aktuelne klimatske promene nalažu upotrebu medicinske komezmetike tokom cele godine. Sa pojavom prvih sunčevih zraka i u letnjem periodu se pored adekvatne svakodnevne nege, preporučuje i upotreba preparata koji, pored pH vrednosti 5.5 sadrže i zaštitni faktor – visok procenat UVA apsorpcije (98%).

Comments are disabled.