Kako da zaštitite nežnu dečju kožu od sunca?

zatita deje koe od sunca

Sunčeva svetlost je izvor života. Na žalost, došlo je vreme kada svi moramo da se štitimo od sunčevih zraka.

Koža predstavlja najveći organ čoveka i ona pokriva, štiti i odvaja organizam od spoljašnje sredine. Za obavljanje mnogih funkcija, od kojih je zaštitna jedna od najvažnijih, neophodno je da bude zdrava.

Pravilna nega kože i zaštita od sunca su važne od prvog dana rođenja. Beba u toku prve godine ne treba da bude izložena direktnim sunčevim zracima osim kratkotrajno u ranim jutarnjim časovima. Beba treba da boravi u hladovini a ukoliko izlazi na sunce potrebno je da uvek bude namazana kremom za sunčanje sa visokim zaštitinim faktorom. Za svakodnevne šetnje lice, ruke bebe (šakice) kao i ostali delovi kože koji nisu prekriveni odećom treba da budu adekvatno zaštićeni odnosno namazani kremom sa zaštitnim faktorom.

Decu treba skloniti od dejstva direktnih sunčevih zraka uvek u periodu 11-16h kada je dejstvo sunca najjače. Decu ne treba pretopljavati. Šeširiće je obavezan u period proleće/ leto, a za decu koja su u kolicima suncobran ili pak natkrivena kolica kako ne bi bili direkno izloženi sunčevim zracima. Kremu naneti prvi put desetak minuta pre izlaska na sunce. Ukoliko je u pitanju duža šetnja, potrebno je ponoviti mazanje na svakih pola sata. Stariju decu koja su aktivna i koja ne miruju potrebno je adekvatno obući i uvek namazati zaštitnom kremom za sunčanje kada izlaze napolje. Na ovaj način se sprečavaju opekotine na koži i pomaže da koža uvek bude mlada i zdrava.

Čest razlog problema sa kožom predstavlja promena kiselosti (pH vrednosti) kože. Optimalno je da površinski sloj kože bude blago kiseo, poželjne vrednosti pH kože su izmedju 5 i 6 a ukoliko je ova vrednost manja ili veća koža je podložnija negativnom uticaju spoljašnjih faktora. Aktuelne klimatske promene nalažu upotrebu medicinske komezmetike tokom cele godine. Sa pojavom prvih sunčevih zraka i u letnjem periodu se pored adekvatne svakodnevne nege, preporučuje i upotreba preparata koji, pored pH vrednosti 5.5 sadrže i zaštitni faktor – visok procenat UVA apsorpcije (98%).

Vesti

Comments are disabled.