Kondilomi (polne bradavice,  genitalne bradavice) su najčešća  polno prenosiva infekcija. Izaziva ih Humani papiloma virus (HPV).  Pored klasičnog ginekološkog pregleda jednom godišnje je neophodno uraditi kolposkopiju i PAPAnikolau test.  Kondilomi  se najčešće prenose polnim putem, ali je moguća i neseksualna direktna transmisija preko kože i sluzokože. Javljaju se u periodu od samo nekoliko nedelja pa sve do nekoliko godina posle kontakta sa zaraženom osobom. Neki mogu biti veoma mali, gotovo nevidljivi golim okom. Kondilomi su kožne promene svetlo crvenkaste ili beličaste boje, glatki su ili neravni, pločasti ili šiljati. Obično su lokalizovani na velikim i malim usnama ili ulazu u vaginu, ali mogu se naći i uu vagini, na grliću materice, oko analnog otvora i drugim delovima genitalnog područja. Ako je osoba zaražena HPV virusom simptomi se mogu javiti u stanjima imunodeficijencije (bolest, trudnoća, posle odredjenih lekova)

Kondilomi se uklanjaju na nekoliko načina a najefikasniji od svih njih je uklanjanje kondiloma laserom.  Laserom se tokom pregleda uništava najveći broj vidljivih kondiloma, ali je nekada neophodno ponoviti proceduru i na prvoj kontroli, koja se zakazuje u periodu 2-3 nedelje posle intervencije , zbog uklanjanja sitnih kondiloma koji su u medjuvremenu izrasli. Posle ove kontrole, uklonjeni kondilomi u najvećem procentu se nikada više ne javljaju. Celu proceduru uklanjanja kondiloma laserom obavlja lekar specijalista ginekologije i akušerstva. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji uz pomoć lokalnog anestetika. Bradavice se uklanjaju zajedno sa korenom uz pomoć lasera, a epitelizacija tkiva se dešava najčešće u periodu 4-8 nedelja. Ukoliko se javi neka od komplikacija posle intervencije, potrebno je odmah da se javite vašem lekaru specijalisti koji je uradio intervenciju koji će prepisati obloge ili kremu koju je potrebno staviti na mesto na kome su bile bradavice.

Kako izgleda intervencija uklanjanja kondiloma?

Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji.Postoje tri oblika lokalnih anestetika:

u obliku spreja, masti i injekcije – aplikuje se malom iglicom za vakcinu ili insulinsinskom iglicom.

Nakon nanosenja anestezije koja odmah deluje može da se pristupi otklanjanju kondilomatoznih promena. Intervencija se izvodi pod kontrolom kolposkopa kako bi i najmanje promene bile vidljive. Metoda uklanjanja laserskim zracima je efiksana i bezbedna za pacijenta.

Visoka sigurnost i sterilnost laserskog uklanjanja obezbeđuje brzu epitelizaciju, stimulativno deluje na ćelije i obezbeđuje brzo zarastanje.

Na mestu kondiloma posle uklanjanja  nema krvavljenja, stvara se mala krusta, koja se za par dana sama odljubi a ispod se tkivo obnovi.

Kada su u pitanju trudnice pre odlaska na porođaj obavezan je pregled kojim se utvrđuje da li ima kondiloma i/ili infekcije, jer je to put kojim beba prolazi prilikom rađanja. Važno je napomenuti da laserski zrak ne prolazi kroz tečnosti i ne može dopreti do plodovih ovojaka preko grlića materice jer se u njemu još na početku trudnoće formira sluzav čep koji štiti plodove ovojke.

Terapija nakon intervencije podrazumeva toaletu, negu, praćenje i kontrolni pregled, poseban higijensko- dijetetski režim radi jačanja imunog sistema kao mera opreza da do bolesti ponovo ne dođe.

 

 

Comments are disabled.