male boginje

Jedna od osipnih virusnih infekcija do skoro gotovo iskorenjena bolest ponovo je u centru interesovanja roditelja zbog epidemije koja se javila na jugu naše zemlje.
Morbili (male boginje) su virusna infekcija koja se lako prenosi kapljičnim putem. Dete je zarazno 5 dana pre pojave ospe odnosno 2 dana pre pojave bilo kog simptoma ukoliko je već zaraženo.

Prva dva tri dana karakterišu znaci respiratorne infekcije: kijavica, kašalj, konjuktivitis i karakteristične promene u usnoj duplji koje se nazivaju Koplikove mrlje. Posle ovog perioda javlja se visoka temperatura a zatim i ospa koja počinje na glavi i spušta se preko tela do ruku i nogu pa često podseća da je dete „kao istuširano“ boginjama. Deca su zarazna i pre pojave prvih simptoma pa sve do 4 dana od kada ospa izbije. Dete koje je sa obolelim bilo u kontaktu oboleva u periodu 8-11 dana od kontakta. Bolest je značajna jer može doći do ozbiljnih komplikacija ( upale uha, upale pluća ili u najtežim slučajevima upale mozga sa teškom kliničkom slikom i lošom prognozom). Srećom za ovu ozbiljnu bolest postoji dobar način prevencije- vakcina koja se nalazi u sistemu redovne vakcinacije koja se prima u dve doze. Prva doza je u uzrastu 13-18 meseci a druga doza je pred polazak u školu (sa 6 godina).  Po uvodjenju MMR vakcine u sistem redovne vakcinacije došlo je do značajnog smanjenja broja obolelih kao i komplikacija bolesti.

Comments are disabled.