smart family travel adventures

Odmor je prilika da se opustimo, uživamo i bar na kratko rešimo stresa svakodnevice. Ipak, roditelji znaju da za male nezgode, opekotine od sunca, sunčanicu, ogrebotine, ranice, ubode osa, pčela, meduza i druge neugodnosti, povećanu temperaturu ili infekciju moraju da budu posebno pripremljeni. Lekarske ordinacije i apoteke su obično daleko, često ne rade pa ponekada morate sami da se snađete. Zbog toga je najbolje da na more ponesete osnovne preparate za prvu pomoć koje možete da kupite u svakoj apoteci i bez recepta.

Sadržaj vaše “putujuće apoteke” zavisi prevashodno od zdravstvenog stanja deteta, starosti, načina, trajanja putovanja i od izabrane destinacije.

Lekovi i ostale preparati koje bi trebalo da budu obavezan sadržaj vaše torbe za godišnji odmor:

  1. U SLUČAJU VISOKE TEMPERATURE, GLAVOBOLJE, ZUBOBOLJE :Paracetamol i Brufen sirup. Obavezno ponesite toplomer.
  2. ZA UJEDE INSEKATA ILI ALERGIJE :  Aerius sirup
  3. KOD DIJAREJE treba nadoknaditi tečnost i elektrolite ( kašičice kisele vode ili fiziološkog rastvora, na svakih 5-10 minuta). Za nadoknadu tečnosti potrebno je da ponesete i Orosal. Smecta kesice kod povraćanja, trovanja i dijareje. Preventivno, jednom dnevno detetu dajte probiotik (npr. Bulardi) za crevnu floru.
  4. U SLUČAJU SUNČANICE- sklonite dete sa sunca. Dete treba da miruje. Važno je da nadoknadi tečnost i elektorlite ( kašičicama fiziološkog rastvora, Orosala ili kisele vode, često, na 5-10 minuta). Ukoliko se javi povećana temperatura ili glavobolja, dajte Paracetamol ili Brufen.
  5. PROTIV OPEKOTINA – Kremu za zaštitu od sunca – sa visokim faktorom zaštite je obavezna. Ne zaboravite na šešire i sunčane naočari s UV filtrom, lanenu odeću svetlih boja koja pokriva veći deo kože. Zaštitna mleka i kreme treba nanositi petnaest minuta pre izlaganja sunčevim zracima i nekoliko puta u toku dana.  Decu do tri godine posebno treba čuvati, skloniti sa sunca i sprečiti pojavu opekotina, koja je za ovaj uzrast mnogo opasnija nego za odrasle i može dovesti do kasnijih problema sa kožom. Ne izlaziti na sunce u periodu 11-17 časova.
  6. U SLUČAJU POVREDE, ranu isprati Octanisept sprej, prekriti sterilnom gazom i pričvrstiti flasterom. 
  7. U SLUČAJU UPALE ILI INFEKCIJE antibiotik, ali uz obaveznu konsultaciju sa lekarom.

Za sve dodatne informacije pozovite  svog lekara u poliklinici Medikom.

Comments are disabled.