odvikavanje-od-pelena-1

Mnogi roditelji počinju sa odvikavanjem od pelena već kada dete napuni godinu dana. Iako će u periodu oko prvog rođendana deca radoznalo sedeti na noši i nekada uspeti da urade šta se od njih očekuje, sve do 18. meseca to su samo slučajnosti. Pravo vreme za odvikavanje od pelena je izmedju 18. i 24. meseca (kod dečaka i nešto kasnije), kada se uspostavi zrelost da dete može da razume šta se od njega očekuje. Ne treba insistirati na odvikavanju od pelena ako dete još uvek nije spremno, ali svakako ako ste počeli proces odvikavanja,  jednom skinute pelene više ne vraćejte u upotrebu.

Predlog je da se pelene skidaju u letnjim mesecima, kada su deca manje obučena i lakše je promeniti garderobu. Za odvikavanje od pelena izaberite nekoliko dana kada ste kod kuće sa  detetom (vikend) ili neki dan odmora. Važno je da se sam proces odvija u dobro poznatom okruženju, kod kuće. Kupite nošu zajedno sa detetom, dozvolite mu da izabere boju koja mu se najviše dopada. Stavite nošu na neko mesto u kupatilu (sobi) da se dete navikne na njeno prisustvo. Nekoliko dana pričajte sa detetom čemu noša služi. Odaberite zajedno 7-10 pari gaćica i pripremite ih za upotrebu. Pokazale su se kao korisne gaćice sa junacima koje dete u tom trenutku voli.  Kupite neku knjižicu sa temom  skidanja pelena, čitajte pred spavanje i gledajte sličice zajedno.

Prvog dana, posle buđenja skinite detetu pelene, stavite ga odmah na nošu , a posle na svakih 15-30 minuta dete ponudite da piški. Ukoliko se upiški, detetu promeniti gaćice i odeću, kao da se ništa značajno nije dogodilo. Dete pohvalite svaki put kada uspe da piški ili kaki u nošu. Budite strpljivi, ne vičite i ne ljutite se na dete ukoliko se upiški u gaćice. Tokom dana odvikavanja od pelena budite najviše kod kuće ili negde gde imate mogućnost da dete piški kada ga ponudite. Skrenite pažnju vaspitačicama, bakama i dekama da je dete na odvikavanju, predstavite im svoj plan i zamolite ih da aktivno učestvuju. Uveče detetu stavite pelenu.

Pohvalite dete glasno u njegovom prisutstvu kako je uspelo nekoliko puta da piški u nošu, ili kako ume da sedne na nošu. Pohvalite ga što više ne nosi pelene. Isto tako dozvolite detetu da se raduje svom uspehu i da se pohvali nekome od drugara ili članova porodice.

Za nekoliko dana vaše upornosti i istrajnosti dete će se retko upiškiti ili se uopšte neće upiškiti u gaćice tokom dana. Pelene noću ostavite još neko vreme ali ne predugo, u proseku taman dok ne potrošite započeto pakovanje (mesec, mesec i po dana nakon dnevnog odvikavanja od pelena).  Na ovaj način stres od odvikavanja od pelena svodite na minimum. Uživaćete sa detetom u postignutom uspehu 🙂

Comments are disabled.