Sunčanica je poremećaj regulacije telesne temperature, nastaje nakon intenzivnog izlaganja glave i potiljka sunčevim zracima. Sunčanica se svrstava u hipertermije (stanja povišene telesne temperature) izazvane faktorima spoljne sredine, odnosno visokom temperaturom okoline. Ona nastaje kao rezultat zajedničkog delovanja opšte hipertermije (stanja povišene telesne temperature) i lokalnog ozračenjem infracrvenim zracima nezaštićenog dela glave.
Ugroženi su svi koji se izlažu sunčevim zracima ako nemaju pokrivenu glavu.

Najosetljivijja su deca,starije osobe,osobe koje boluju od hroničnih bolesti ,sportisti i osobe koje rade na otvorenom ,nezaštićene od sunca (vojnici na marševima,poljoprivrednici).Pri hipertermiji povećano je znojenje kako bi se telo rashladilo, a to se postiže proticanjem veće količine krvi kroz kožu. Zbog toga u organizmu dolazi do preraspodele krvi ,što može uzrokovati poremećaje krvnog pritiska i ubrzan rad srca . Telo koristi krv za rashladjivanje i štiti najvažnije organe, u prvom redu mozak. Toplota uzrokuje vazodilataciju (širenje) krvnih sudova mozga i moždanih ovojnica, što dovodi do njihove povećane propustivosti. Zbog toga u nekim slučajevima može nastati edem (oticanje) mozga ili intrakranijalno krvarenje (krvarenje unutar lubanje). Simptomi suncnice su posledica oticanja i krvarenja unutar lobanje.

Prvi simptomi se mogu javiti posle 6-12 sati.Pacijenti se žale na suvoću kože,crvenilo lica , povišenu temperaturu,glavobolju,mučninu,povraćanje,slabost i vrtoglavice .

Iako u najvecem broju slučajeva sunčanica prolazi bez posledica  ali u tezim slučajevima pacijenti su omamljeni,imaju proširene zenice ,nesvesticu ,a stanje im se moze pogoršati do kome i smrti.

Osobu koja dobije sunčanicu treba što pre smestiti u hlad ili rashladjenu prostoriju,dati joj dosta tečnost (ako ne povraća)i,kvasiti i stavlati obloge i potražiti pomoc lekara.

Sunčanica i posledice sunčanice se mogu sprečiti izbegavanjem izlaganja suncu u vreme najveceg zračenja, nošenjem slamnatih šešira,kvašenjem kose,glave i potiljka i konzumiranjem hladnih napitaka.

ZAKAZITE ONLINE 

Comments are disabled.