Prethodna godina obeležena pandemijom, ograničenim kretanjem , smanjenjem socijalnih kontakata- vratila nas je s prirodi. Livade, šume, reke, jezera, planine mesta su gde smo se ponovo osećali spokojno i slobodno. Ti trenitci bili su blagorodni  za naše pihičko i fizičko zdrvlje. Ono što svakako ne smemo zaboraviti jeste da u tim trenutcima zaštitimo našu kožu. Sunčevi zraci su neophodni za život i prirodnu  sintezu vit D (15 min dnevno), ali svakako treba naći meru i zaštititi se od prekomeronog izlaganja suncu i posledica koje ono donosi. Zapamtimo da se na svim delovima tela izloženim suncu  vide znaci fotostarenja (fleke, bore, hrapava koža, prošireni kapilari, gubitak čvrstine i elastičnosti kože…), pojavljuju se brojne benigne promene, raste rizik od nastanka i malignih tumora kože.

Tokom sunčanih pa i oblačnih dana (oblaci propuštaju i do 80% UV zraka) potrebno je koristiti zaštitu od sunca.

Za sve  odlaske u prirodu preporučljivo je:

  1. Imati fizičku zaštitu od sunca – šešir, kačket, naočare za sunce, odeću laganih materjala, ali gustog tkanja sa dugačkim rukavima i nogavicama. Crna boja daje veću zaštitu od odeće bele boje. Zaštita se smanjuje sa vlažnošću odeće.
  2. Na otvorne delove kože nanositi preparate za UV zaštitom. Preparati širokog spektra UVB (UVB odgovorni za opekotine) i UVA zaštite (UVA odgovoran za aginig-starenje kože). Potrebno je da preparat bude prilagođen tipu kože ( akne, masna kože, rozacea, osetljiva koža, fotoosetljiva koža, hiperpigmentacije…) Postoje različite teksture (krema, emulzija, fluid, gel, ulje…) Korisnici radije ponavljaju nanošenje proizvoda čija im se tekstura dopada, prilagodite UV zaštitu sebi
  3.  Nanositi zaštitno sredstvo neposredno pre izlaganja. Namažite uši, zadnji deo vrata i stopala.
  4.  Izbegavati izlaganje suncu  vreme kad je sunce najače- 11-17h.
  5. Nanositi dovoljnu količinu preparata. Ponavljajti nanošenje svaka 2 h ili nakon izlaska iz vode  ili intenzivnog znojenja.

Uživajte u prirodi i brinite o sebi i svojim najmilijima.

dr Lana Ćirković, Vaš dermatovenerolog

Comments are disabled.