VARICELLAE – OVČIJE BOGINJE

Varičele su jedna od najčešćih zaraznih bolesti dečijeg uzrasta između 1. i 7. godine života. Ovu osipnu groznicu prouzrokuje virus Varicella – Zoster iz grupe Herpes virusa. Izvor zaraze je osoba obolela od „ovčijih boginja“ ili odrastao oboleo od Herpes – Zostera.

Najčešće se javlja u epidemijama, naročito u dečijim kolektivima, jer se lako prenosi: vazduhom, kapljičnim putem i neposrednim dodirom sa obolelim koji luči virus u sekretu disajnih puteva i sadržajem mehurića na koži.

Inkubacija traje 2 – 3 nedelje, a to je period od zaražavanja do pojave prvih simptoma boseti.

Početni stadijum varičele traje 1 – 2 dana i odlikuje se: malaksalošću, povraćanjem, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, ne retko povišenom telesnom temperaturom, i tada je bolesnik već zarazan.

Sledi eruptivni stadijum varičele, tj. pojava vezikuloznog osipa – vezikula – vodeni mehurić, praćen svrabom. Ospa izbija na mahove, prvo na trupu, kosmatom delu glave i licu, zatim na rukama i nogama, može se javiti i na sluznicama usta i oka. Ovaj stadijum traje 5 – 8 dana, vodeni mehurić se zatim suši i pretvara u kraste. Ospa može biti retka ili obilna da prekriva gotovo čitavu kožu. Ovaj stadijum takođe može biti praćen povišenom temperaturom.

Zatim sledi stadijum povlačenja bolesti kada nestaju opšti simptomi varičele a na koži se nalaze sasušene vezikule, kraste, iza kojih ostaju mrlje bez pigmenta, ponekad plitki ožiljci uzrokovani bakterijskom infekcijom vodenih mehurića.

Bolest prolazi za 10 – 15 dana.

Komplikacije Varičele su retke: upala srednjeh uha, bronhitis, upala pluća i dr.

Lečenje se sprovodi: izolacijom obolelog i simptomatskim merama – svakodnevnim kupanjem, kupkama u rastvoru dezinficijensa(blagi rastvor hipermangana) kako bi se sprečila bakterijska superinfekcija, nežnim posušivanjem tela, talkiranjem(talk sa anestezinom) ili prskanjem penom Poxclin koja hladi i smiruje svrab, nekada oralnim antihistaminicima, po potrebi antipireticima(paracetamol), teži slučajevi su retki i leče se bolnički.

Sprečavanje obolevanja od Varičele zove se imunoprofilaksa i sprovodi se aktivno – vakcinacijom i pasivno – privremena zaštita gotovim antitelima.

U razvijenim zemljama sveta danas se sprovodi redovna vakcinacija protiv Varičele, a u ostalim zemljama vakcina se daje individualno prema odluci roditelja.

Postoji monovalentna vakcina protiv Varičele i tetravalentna MMRV.

Najnovije preporuke su da dete prvu vakcinu protiv Varičele dobije u uzrastu od 12. – 15. meseca života a drugu dozu u dobi od 4 – 6 godina života ili pre polaska u vrtić ili školu. Za decu iznad 13. godine života i odrasle savetuju se dve doze monovalentnom vakcinom.

ZAKAZITE ONLINE 

 

Comments are disabled.