fb konkurs derma alternativa

fb konkurs derma alternativa
Leto je. Bilo da je u pitanju opuštena popodnevna kafa u bašti kafića, šetnja po prirodi, ili pak odlazak na more ili planinu, potrebno je da koži pružite adekvatnu zaštitu. Ne smemo da zaboravimo da UV zraci mogu da dehidriraju i oštete, a samim tim i da ubrzaju starenje kože. Ponovljena oštećenja kože UV zračenjem predisponirajući su faktor za nastanak malignih tumora kože. Zbog visokih UV indeksa zračenja tokom letnjih meseci, kao i zbog refleksije sunčevih zraka o vodu i pesak zaštita kože je neophodna.

7 saveta za adekvatnu negu kože tokom letnjih meseci:

1. Izbegavajte izlaganje suncu u periodu od 10h do 17h
2. Nosite laganu odeću od prirodnih materjala gušćeg tkanja, naočare za UV filterom, šešire širokog oboda
3. Bebe i decu do 3 godine nemojte izlagati suncu
4. Redovno nanosite antisolrane kreme sa visokim zaštitnim faktorom SPF 30-50+ i visokom UVA zaštitom. Proizvod nanesite 15-30 minuta pre izlaganja suncu kako bi koža upila proizvod i 15-30 minuta nakon izlaganja suncu kako biste pokrili delove kože koji su preskočeni pri prvom mazanju. Tokom dužeg boravka na suncu na svaka 2 sata ponovite mazanje, ili odmah nakon izlaska iz vode i brisanja peskirom.
5. Nanošenje zaštitne kreme u dovoljnoj količini. Optimalna primena je 2mg preparata po 1 cm2 kože. Možete koristiti pravilo devetke – 9% telesne površine – kojim se telo deli na 11 jednakih delova. Za 9% površine (npr.lice i vrat) dovoljna je količina kreme koja se nanese u dve linije na celu dužinu prsta odrasle osobe. Najčešće preskočeni delovi kože pri mazanju su uši, vrat i leđa. Prosečno, pojedinačno pakovanje od 200 ml dovoljno je za oko pet nanošenja na prosečnu površinu tela.
pravilo devetke Lana tekst

6. Antisolrni preparati moraju biti prilagođeni tipu kože i uzrastu (preparati za decu i bebe, za suvu kožu- kreme, za masnu kožu i kožu sklonu aknama lagane emulzije, fluidi ili gel-kreme, za osobe sklone alergijama preparati sa neorganiskim filterom-titanium dioksidom)
7. Ne kororistiti solarijume!!!

dr Lana Ćirković, Vaš dermatolog

Comments are disabled.