Od kada je sveta i veka lepota je nešto čemu ljudski rod teži. Lepota je izvor inspiracije umetnika, zbog nje su vođeni ratovi i ma koliko bio težak i mračan period u razvoju civilizacije, ljudi jednostavno nikada nisu spremni da je se odreknu. O toma kako se pojam lepote menjao tokom vekova, napisanu su mnoge knjige, snimljeni su mnogi filmovi, urađeni su mnogi projekti a sama tema je uvek aktuelna, obzirom da nam se društveni standardi menjaju pred očima.

Svako podneblje nosi svoje specifičnosti kada je u pitanju fizični izgled i ono što se smatra lepim. Na primer , stari kineski običaj vezivanja stopala koji sprečava rast stopala kod devojčica i  mladih žena je deo tradicionalnog kineskog načina života, kulture i estetike. Oblik koje stopalo dobija posle vezivanja se još naziva lotosovo stopalo ili zlatno stopalo. Prvi pokušaj zabrane ovog običaja bio je davne 1664. ali nije uspeo obzirom da je toliko bio prihvaćen od strane žena da uprkos svim naporima da se napusti, i dalje širio. I muškarci koji su pripadali glumačkim i višim krugovima društva  u 16. i 17. veku su praktikovali vezivanje stopala. Najzad, običaj je zvanično prestao u prvoj polovini 20. veka.

U brdima, na graničnom pojasu između Tajlanda i Burme , žene u plemenu Padaung nose mesingane  prstenove oko vrata. Devojčicama se od 5 godine dodija po dva prstena godišnje. Do odraslog doba one oko vrata nose i do nekoliko kilograma tj 24 ili 25 prstenova. Nije sasvim jasno šta je razlog ovog običaja koji je deo obaveznog plemenskog obeležavanja. Neki kažu da je razlog taj što žene na ovaj način nisu privlačne muškarcima iz drugih plemena. Drugo objašnjenje je da je u pitanju težnja ka lepom, tj da tako glava izgleda kao da „plut“ na zlatnom postolju.

Ako se setimo holivudskih diva i pojma lepote u neki drugim delovima sveta , razlika je i više nego očigledna.

Savremeno doba donelo nam je samostalnost, osvešćenje, slobodu, najzad i mogućnost da sami biramo kako ćemo da izgledamo. Iako je to nekada bilo nezamislivo, danas možemo da menjamo na sebi ono što nam se ne dopada.

Ono što bi trebalo da bude imperativ svake promene i korekcije je da pre svega bude bezbedna i da ni nakoji način ne ugrožava naše zdravlje. Isto tako, ma kakvi trendovi bili, i ma koliko smo slični, ipak smo posebni i jedinstveni i u skladu sa tim treba da donosimo odluke o estetskim korekcijama. Neka nasleđena i stečena stanja kao i hronične bolesti su kontraindikovane sa primenom nekih preparata i estetskim korekcijama. Upravo zbog toga je važana konsultacija sa lekarom specijalstom koji će Vam pomoći da uz očuvano zdravlje dođete do cilja.

I za kraj ne zaboravite, fizičko i mentalno zdravlje su najčvršći temelj lepote!

Budite zdravi i lepi.

Dr Lana Ćirković, Vaš dermatovenerolog