orl-tekst

 

Audiometrija i timpanometrija su dijagnostičke metode kojima se proverava stanje sluha i utvrđuje stepen eventualnog oštećenja.

AUDIOMETRIJA

Audiometrija je dijagnostička procedura kojom se ispituje očuvanost sluha odnosno njegovo oštećenje. Predstavlja subjektivnu metodu zbog toga što zahteva saradnju pacijenta, pa je nije moguće uraditi kod dece najmladjeg uzrasta. Tokom testiranja, pacijent čuje različite zvukove različitih frekvenci i kada ih čuje treba da pritisne taster.

Audiometrija se radi kod svakog pacijenta starijeg od 5-6 godina kod koga se sumnja na oštećenje sluha. Ovim ispitivanjm može se otkriti stepen i tip nagluvosti. Kod mladje dece je ovaj test teže izvesti zbog toga što dete ne može u potpunosti da razume zadatke koji mu se postavljaju.

Neki od najčešćih razloga oštećenja sluha su:

  • Infekcija srednjeg uha
  • Perforacija bubne opne
  • Strano telo u uhu
  • Preterano izlaganje buci
  • Povrede glave
  • Neke terapije lekovima
  • Nagluvost prisutna u porodici

Ukoliko roditelji primete da dete ne reaguje na pozive ili pojačava televizor, potrebno je da ga pregleda pedijatar i ORL specijalista, a dalje prema indikacijama će biti uradjena audiometrija.

TIMPANOMETRIJA

Tiimpanometrija je dijagnostička metoda kojom se meri pritisak u srednjem uhu, elastičnost i pokretljivost sprovodnog sistema uha koga čine bubna opna, slušni kanal i slušne koščice. Da bi se zvuk dobro preneo mora biti očuvana bubna opna, slušne koščice pokretne, a sama šupljina srednjeg uha ispunjena vazduhom. Ukoliko se u ovom delu uha nakuplja sekret, pokretljivost je smanjena i može doći do oštećenja sluha.
Timpanometrija se radi često kod dece kako bi se utvrdilo prisustvo sekreta u srednjem uhu. Ima veliki značaj za dijagnostiku uvećanog trećeg krajnika, upale uha sa sekretom (sekretorni otitis media), kod alergija, a sva ova stanja se često vidjaju u dečijoj populaciji, najviše u periodu jesen-zima. Tumačenje timpanometrijskog nalaza je isključivo u kombinaciji sa kliničkom slikom, otoskopskim nalazom i pregledom specijaliste ORL.
Timpanometrija se radi i kod odraslih pacijenata i služi za ispitivanje funkcije srednjeg uha. Do oslabljenog sluha kod odraslih može da dođe zbog oštećenja čula sluha ili slušnog živca ali može biti i posledica zapaljenja i drugih oboljenja srednjeg uha. Svako merenje sluha (audiometrija) kod odraslih se dopunjuje i timpanometrijom. Otoskleroza i timpanoskleroza su stanja u odrasloj populaciji koja zahtevaju redovne timpanometrijske preglede.
Na savremenim timpanometrima mogu da se urade i akustički refleks, test zamorljivosti slušnog zivca, kao i visokofrekfentna timpanometrija. Sama timpanometrija traje nekoliko sekundi i potpuno je bezbolna, a rezultat se tumači odmah prilikom izvedenog testa. Nije potrebna nikakva priprema za izvodjenje ovog snimanja. Za decu je važno da se umire u toku pregleda jer rezultat može biti pogrešno protumačen ukoliko dete plače.

Dr Leštanin Branislav, otorinolaringolog

Comments are disabled.