Pod pojmom kontracepcija, podrazumevaju se sve tehnike i sredstva koje se koriste u svrhu sprečavanja neželjene trudnoće. Postoji veliki broj metoda zaštite koje se razlikuju prema načinu korišćenja, delovanju, stepenu sigurnosti, udobnosti tokom seksualnih odnosa. Kada je izbor odgovarajućeg kontraceptivnog sredstva u pitanju, od izuzetnog je značaja da se konsulujete sa vašim ginekologom. On će putem pregleda i razgovora preporučiti najefikasniju metodu koja će zadovoljiti oba partnera, a neće opteretiti ničije zdravlje.

 

Metode kontracepcije:

1. prirodne (tradicionalne)
2. hormonalna (pilula)
3. hemijske (spermicidi)
4. intrauterusni uložak (spirala)
5. mehaničke (barijerne)

 

PRIRODNE (TRADICIONALNE) METODE

PLODNI DANI – Predstavljaju period u menstrualnom ciklusu žene kada je verovatnoća začeća najveća. Da bi odredili plodne dane uslov je da znamo koliko nam traje ciklus. Za žene koje nemaju ustaljen ciklus teško je izračunati. Do kritičnog dana dolazimo oduzimanjem 14 dana od perioda trajanja ciklusa. Sa uzdržavanjem od odnosa treba početi 3 dana pre kao i 3 dana posle. S obzirom da ovaj metod nije najprecizniji preporučujemo da predjete na neki drugi  metod kontracepcije 🙂

MERENJE BAZALNE TEMPERATURE – bazalna temperatura je temperatura žene odmah nakon spavanja a pre ustajanja. Ovulacija ide sa skokom temperature od 0.2-0.5 stepeni i sa njenim održavanjem sve do početka krvarenja. Apstinenciju treba sprovoditi 3 dana posle skoka temperature.

METODA CERVIKALNE SLUZI – U danima ovulacije dolazi do promena na sluzi koja dolazi iz grlića materice. Njene promene su vidljive golim okom kao obilna rastegljiva traka sluzi kristalno providna, ali i pod mikroskopom gde daje izgled paprati.“Maybe baby“ je pravljena po ovom principu.

COITUS INTERRUPTUS (PREKINUT ODNOS) – Partner u ovom slučaju treba da izvadi penis iz vagine pre izbacivanja sperme(ejakulacije). Ovo zahteva odličnu samokontrolu i motivaciju.

 

HORMONALNA METODA (PILULE)
Hormonalna kontraceptivna sredstva popularno nazvana pilule predstavljaju tablete koje sadrze sintetičke verzije ženskih polnih hormona -estrogena i progesterona,koji delujući na menstrualni ciklus,sprečavaju ovulaciju.Ovim putem se postiže izuzetno visoki stepen sigurnosti.Kad su u pitanju pilule postoje predrasude koje bi trebalo otkloniti.U vreme kada su one ušle u upotrebu u njima se nalazila veća količina hormona koja je dovodila do neželjenih efekata kao što su gojaznost,pojačana maljavost,osetljivost dojki,glavobolje,pojava akni,smanjena seksualna želja.Danas je ta količina hormona svedena na minimum,pa pojave ovih simptoma gotovo da nema,a ukoliko se jave izuzetno su blagi i često se mogu otkloniti prelaskom na drugi tip pilule.One omogućavaju nesmetan seksualni odnos,menstruacije su uredne i manje bolne,smanjuju simptome PMS-a.Takodje,one štite od zapaljenskih procesa u maloj karlici,karcinoma materice,jajnika. Primećena je i smanjena učestalost benignih promena na dojci.Važno je napomenuti da ne utiču negativno na plodnost žene,po prestanku uzimanja pilula,ovulacija se ponovo uspostavlja.Ipak,postoje stanja kada se ovaj vid kontacepcije ne sme primenjivati kao sto su pušenje,povišen pritisak,bolesti srca i krvnih sudova,cerebrovaskularne bolesti,tumori jetre..i td,pa je od velikog značaja da kada se rešite za ovaj vid zaštite posetite svog ginekologa koji će se detaljno informisati o vašem zdravstvenom stanju i dati konačnu odluku o tome da li možete koristiti pilule i koje su za vas najadekvatnije.Na vama je da pratite uputstva za pravilnu upotrebu.

„PILULA ZA DAN POSLE“ – U situaciji da se desi seksualni odnos bez zaštite ili ako kondom pri odnosu pukne ili spadne, postoji način da se moguća trudnoća spreči, ali i u tom slučaju treba posetiti ginekologa. Ako se u roku od 72h nakon odnosa uzme jedna tableta „Postinor“ (koje sadrži Levonorgestrel) i druga nakon 12h od uzimanja prve u 95-98% slučajeva do trudnoće neće doći. Ovu metodu ne treba zloupotrebljavati.

 

HEMIJSKE METODE (SPERMICIDI)
Vaginalne kreme,paste,gelovi i tablete sadrže supstancu nonoxynol koja ubija spermatozoide odmah po ejakulaciji. Stavljaju se u vaginu pre svakog odnosa . Dobro ih je koristiti uz neku drugu metodu jer nisu sasvim pouzdani.

 

INTRAUTERUSNI ULOŽAK (SPIRALA)

Spirala je vrsta kontracepcije koja se postavlja unutar materice. Uvek je postavlja ginekolog. Mala je,oblika slova T,koja na svom donjem kraju ima končiće koji po postavljanju slobodno vire po površini grlića i omogućavaju lakše vadjenje. Savremene spirale sadrže metale (bakar,srebro ili zlato) ili hormon progesteron(Mirena). Deluju mehanički tako što ne dozvoljavaju ulazak sperme u grlić, a uložak sa hormonom deluje sprečavajući ovulaciju. Ovaj vid zaštite ima prednosti i mane. Sa jedne strane spirala je laka za aplikaciju, pruža visok stepen zaštite i može trajati dosta dugo. Sa druge strane dugotrajno prisustvo stranog tela može uticati na pojavu upalnih procesa materice, krvarenja, a nosi sa sobom i rizik od pojave maligniteta.

 

MEHANIČKE (BARIJERNE) METODE
U ovom slučaju se koriste fizička sredstva koja sprečavaju prodor spermatozoida do jajne ćelije.Medju njima nalaze se dijafragma,cervikalna kapa,sundjeri i kondomi.

Dijafragma-je prepreka koja se postavlja duboku u vaginu.Koristi se zajedno sa spermicidima,radi veće efikasnosti.Uz pravilnu upotrebu stepen sigurnosti je visok.

Cervikalna kapa-jemala dijafragma oblika naprstka.Ginekolog je postavlja po završetku menstrualnog ciklusa preko grlića i skida se pre očekivane menstruacije.Kao i u slučaju dijafragme,poželjno je koristiti spermicide.

Sundjeri-takodje se postavljaju u vaginu.Oni su natopljeni spermicidima.Da bi obavili svoj zadatak,potrebno je držati sunjdere još 6 sati posle odnosa.

 

I za kraj KONDOMI (PREZERVATIVI)– Kondomi predstavljaju ubedjivo najčešće upotrebljivano kontraceptivno sredstvo Napravljeni su najčešće od lateksa ili poliuretana koji su izuzetno rastegljivi i sprečavaju odlazak semene tečnosti u vaginu. Oni se postavljaju na penis u erekciji,pre odnosa.Ako se koristi pravilno,pružaju zaštitu u 98 % slučajeva.Najznačajnija pozitivna strana jeste što kondomi za razliku od svih ostalih sredstrava,pružaju zaštitu od seksualno prenosivih bolesti !!

 

Za Medikom Dr Aleksandra Veselinović

Comments are disabled.