ZLA_8808

U poliklinici Medikom vrši se lasersko uklanjanje kondiloma i elektrokauterizacija.Ove metode se smatraju jednim od efikanijih i za većinu pacijenata najbezbednijih. Pročitajte tekst o uklanjanju kondiloma koji je napisala naša doktorka ginekolog-akušer Dr Ljiljanja Nedeljković

 

ONLINE ZAKAZIVANJE ZA UKLANJANJE KONDILOMA

 

ZLA_8808Kondilomi (polne bradavice,  genitalne bradavice) su najčešća  polno prenosiva infekcija. Izaziva ih Humani papiloma virus (HPV).  Pored klasičnog ginekološkog pregleda jednom godišnje je neophodno uraditi kolposkopiju i PAPAnikolau test.  Kondilomi  se najčešće prenose polnim putem, ali je moguća i neseksualna direktna transmisija preko kože i sluzokože. Javljaju se u periodu od samo nekoliko nedelja pa sve do nekoliko godina posle kontakta sa zaraženom osobom. Neki mogu biti veoma mali, gotovo nevidljivi golim okom. Kondilomi su kožne promene svetlo crvenkaste ili beličaste boje, glatki su ili neravni, pločasti ili šiljati. Obično su lokalizovani na velikim i malim usnama ili ulazu u vaginu, ali mogu se naći i uu vagini, na grliću materice, oko analnog otvora i drugim delovima genitalnog područja. Ako je osoba zaražena HPV virusom simptomi se mogu javiti u stanjima imunodeficijencije (bolest, trudnoća, posle odredjenih lekova)

Kondilomi se uklanjaju na nekoliko načina a najefikasniji od svih njih je uklanjanje kondiloma laserom.  Laserom se tokom pregleda uništava najveći broj vidljivih kondiloma, ali je nekada neophodno ponoviti proceduru i na prvoj kontroli, koja se zakazuje u periodu 2-3 nedelje posle intervencije , zbog uklanjanja sitnih kondiloma koji su u medjuvremenu izrasli. Posle ove kontrole, uklonjeni kondilomi u najvećem procentu se nikada više ne javljaju. Celu proceduru uklanjanja kondiloma laserom obavlja lekar specijalista ginekologije i akušerstva. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji uz pomoć lokalnog anestetika. Bradavice se uklanjaju zajedno sa korenom uz pomoć lasera, a epitelizacija tkiva se dešava najčešće u periodu 4-8 nedelja. Ukoliko se javi neka od komplikacija posle intervencije, potrebno je odmah da se javite vašem lekaru specijalisti koji je uradio intervenciju koji će prepisati obloge ili kremu koju je potrebno staviti na mesto na kome su bile bradavice.

 

OTKLANJANJE KONDILOMA U POLIKLINICI MEDIKOM

ANESTEZIJA

Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji.Postoje tri oblika lokalnih anestetika:

u obliku spreja, masti i injekcije / aplikuje se malom iglicom za vakcinu ili insulinsinskom iglicom/

Nakon nanosenja anestezije koja odmah deluje moze da se pristupi otklanjanju kondilomatoznih promena

INTERVENCIJA:

RADI SE POD KONTROLOM KOLPOSKOPA/ to je mikroskop /

da bi i namanje promene bile vidljive

METODE: LASERSKI ZRAK

efikasna metoda, konformna i bezbedna za pacijenta

visoka sigurnost i sterilnost zbog prirode laserskog zraka.

obezbedjuje brzu epitelizaciju , stimulativno deluje na celije i obezbedjuje brzo zarastanje.Na mestu kondiloma posle uklanjanja  nema krvavljenja,stvara se mala krusta , koja se za par dana sama odljubi a ispid tkivo se obnovi

SIGURNO ZA TRUDNICE: pre odlaska na porodjaj obavezan je pregled da nema kondiloma, infekcije, jer je to vaginalni put gde treba da prodje beba prilikom radjanja.

LASERSI ZRAK NE PROLAZI KROZ TECNOSTI: ne moze dopreti do plodovih ovojaka preko grlica metrice jer se u njemu jos

na pocetku trudnoce formira sluzavi cep koji stiti plodove ovojke.

TERAPIJA NAKON INTERVENCIJE:

toaleta , nega ,pracenje i kontrolni pregledi

higijensko-dijeteski rezim

jacanje imunog sistema

mere opreza da do bolesti ne dodje ponovo

 

ZAKAŽITE ONLINE – UKLANJANJE KONDILOMA

Comments are disabled.