fb vremenske prilike 1

fb vremenske prilike 1Promene vremena podjednako utiču na zdravlje ljudi ,kako dece, mladih tako i starih , naročito hroničnih bolesnika.

U slučaju drastičnih promena vazdušnog pritiska i temperature podjednako reaguju svi. Prema zvaničnim podacima 80% populacije, a od  toga oko trećina  radno sposobnih ima tegobe pri promeni vremena.

U poslednje vreme sve se više čuje da smo svi po malo meteoropate jer ispoljavamo  simptome  kao što su razdražljivost, umor, glavobolja, promena raspoloženja, nesanica, vrtoglavica, migrena, bol u zglobovimai mišićima kao i na mestu operativnih rana ili povreda.

Hronični bolesnici, oni sa visokim krvnim pritiskom, srčani bolenici sa simptomima ishemijske bolesti srca –Anginom pectoris, astmatičari imaju pogoršanje osnovnih simptoma bolesti.

Boravkom u zatvorenom ili klimatizovanom prostoru gubi se sposobnost za prilagođavanje  na promenu vremenskih uslova.

Da bi ublažili negativan uticaj vremena, naročito u proleće i leto savetuje se boravak u prirodi, dovoljno sna, ishrana bogata voćem i povrćem, uzimanje dovoljno tečnosti uz redovnu fizičku aktivnost. Kada su u pitanju letnji meseci, važno je izbegavati direktnu izloženost sunčevim zracima od 10 do 17 časova. 

Hronični bolesnici moraju da se pridržavaju svoje redovne terapije  i saveta svojih ordinirajućih lekara

Prim.dr. Katica Kujundžić

kardiolog

 

ZAKAŽITE PREGLED KOD KARDIOLOGA ONLINE

Comments are disabled.