8

Vrtoglavica upozorava na mnoge bolesti

8Vrtoglavica  nije bolest sama po sebi, već samo simptom koji ukazuje na neki poremećaj ili oboljenje u organizmu. Lekarima često nije lako da brzo otkriju šta je zapravo dovelo do vrtoglavice jer ona može da se javi kao posledica čak 70 različitih poremećaja. Pacijent prvo treba da se javi svom izabranom lekaru, koji će ga nakon pregleda i razgovora uputiti ili otorinolaringologu ili neurologu. Dalja dijagnostika podrazumeva laboratorijske analize krvi, pregled interniste i oftalmolog,Dopler krvnih sudova vrata, rentgensko snimanje vratnog dela kičme, skener ili magnetna rezonanca glave rade se po indikacijama  specijaliste neurologa ili otorinolaringologa.
Uzročnici vrtoglavice mogu da budu centralni i periferni.

 Periferni uzroci su bezazleniji, mnogo češći i uglavnom su vezani za poremećaje u unutrašnjem uhu. Do njih najčešće dolazi usled kupulolitijaze/kanalikolitijaze/ ili benigne pozicione vrtoglavice koja je, kao što i njen naziv govori, bezazlena i prouzrokovana naglim pokretima glave, obično zabacivanjem. Ona se uspešno leči repozicionim manevrom, stručnim okretanjem pacijenta i njegove glave. Druge vrtoglavice perifernog porekla tretiraju se lekovima za poboljšanje cirkulacije unutrašnjeg uha i adaptacionim vežbama. U najređim slučajevima, kada je kvalitet života pacijenta toliko oslabljen, a konzervativna terapija ne daje uspeha, pribegava se hirurškom lečenju.           

Osim benignih uzročnika, perifernu vrtoglavicu izazivaju i  zapaljenje živca za ravnotežu, koje je uglavnom virusno. Meniereova bolest unutrašnjeg uha, kada vrtoglavicu prate mučnina, povraćanje, zujanje u ušima i oslabljen sluh.. Kako bi se utvrdilo da li je vrtoglavica perifernog porekla, obično se radi ispitivanje sluha, timpanometrija, audiometrija i kalorijski test, koji pacijenti doživljavaju kao neprijatnu, ali  zapravo vrlo pouzdanu dijagnostičku proceduru.

Centralni uzročnici vrtoglavice čine drugu grupu izazivača, i potiču iz mozga.
 Živci koji dovode impulse iz centra za ravnotežu unutrašnjeg uha završavaju u jedrima moždanog stabla. Osim moždanog stabla, za ravnotežu je zadužen i mali mozak i duboki senzibilitet ekstremiteta, čija je funkcija da regulišu primljene signale. U osećaju ravnoteže učestvuje i vid. Smanjenje dovoda krvi u bilo koji od ovih sistema dovodi do vrtoglavice koja je praćena i drugim simptomima.  Najčešći centralni uzročnici vrtoglavice sui: moždani udar, multipla skleroza, tumor zadnje lobanjske jame, traume, trovanje pojedinim supstancama, kao što su alkohol, sedativi.
 Zbog aterosklerotično suženih krvnih sudova u vratu, u uslovima slabijeg protoka krvi, često se događa da mozak privremeno ostane bez dovoljno kiseonika, što se može manifestovati vrtoglavicom koja je najčešće praćena i poremećajem u sluhu, vidu, govoru, pokretima ili senzibilitetu. Vrtoglavica može da bude simptom koji prati migrenu, epilepsiju, zapaljenje moždanica i mozga.

Prim. Dr Branislav Leštanin,spec ORL, audiolog 

Comments are disabled.