oko

okoOko je kapija kroz koju sva saznanja o spoljašnjm svetu ulaze u našu svest. Ono je najintimnije vezano za naš razum te otuda verovanje da se naša duša ogleda u očima. Zbog toga se slabovidost i slepilo smatraju najtežim invaliditetom.

Sistematski pregledi dece, odgovarajuća korekcija ili operacija dijagnostikovane razrokosti značajno su smanjili slabovidost.
Dioptrijske mane kao što su dalekovidost, kratkovidost, astigmatizam, razrokost i brojne bolesti očiju (glaukom, distrofija rožnjače, mrežnjače, itd.) se nasleđuju, zbog čega su potrebne rane i česte kontrole oftalmologa.

Zdrave oči mladih ljudi jednako vide na blizinu i daljinu. U petoj deceniji javlja se tzv. staračka dalekovidost i potreba za naočarama za blizinu.
Sa starenjem su češce bolesti očiju koje postepeno oštećuju vid: Glaukom – povišen očni pritisak i degeneracija žute mrlje – AMD. Bolesti poput šećerne bolesti – diabetes mellitus, povišeni krvni pritisak – HTA, povišene masnoće – HLP, anemija, reumatska bolest takođe utiču na vid.
Savremeni način života i rad za računarom praćeni su različitim vidnim smetnjama. Bolest kapaka, suznih kanala i suve oči, praćene su crvenilom, peckanjem, suzenjem, svrabom i osećajem diskonfora koji utiču na kvalitet života. Navedene smetnje nisu opasne po vid, ali je važno otpočeti lečenje na vreme.
Zbog akutnih upala pacijenti dolaze oftalmologu vrlo brzo. Međutim mnoge bolesti u svom početku protiču bez ikakvih simptoma. Nekada značajan gubitak vida otkrije oftalmolog tokom rutinskog pregleda a neretko i sam pacijent, kada na primer, zatvaranjem jednog oka primeti da je vid na drugom zamagljen, linije iskrivljene, slova ili predmeti manji. Stoga preventivni očni pregled otkriva eventualne nepravilnosti, a pravovremeno i adekvatno lečenje može da zaustavi bolest, očuva vid i ublaži ili ukloni smetnje.

Za početak testirajte sami svoj vid, zaklonite jedno pa drugo oko. Da li vidite jednako? Ukoliko u porodici neko boluje od povišenog očnog pritiska, ima bolest žute mrlje ili je oslepeo, obavezno posetitie oftalmologa. Danas moderni lekovi i tehnologija omogućuju da se mnoge očne bolesti leče ali je važno pravovremeno reagovanje. Savetuju se redovne, godišnje kontrole vida, očnog pritiska i očnog dna. Ukoliko neko u porodici ima bolest očiju, kontrole bi trebalo da budu i češće
nakon pedesete godine života.
Budite odgovorni prema svom zdravlju i vidu da bi ste ga sačuvali!

Dr Verica Jovanović, oftalmolog

Comments are disabled.