Kašalj je zaštitni mehanizam pomoću koga telo odstranjuje strana tela  i sluz iz pluća i gornjih disajnih puteva. Kašalj je simptom, ne i oboljenje ,najčešće respiratornog sistema. Akutan, naglo nastao kašalj je najčešće  posledica virusnih i bakterijskih zapaljenja disajnih puteva kao i udisanja stranih tela. Tokom kašlja, vazduh se iz pluća izbacuje brzinom vecom od 130 km na čas.

Suvi kašalj se jos naziva i nadražajni ili neproduktivni. On nastaje kao rezultat direktog oštećenja gornjih disajnih puteva i njihove iritacije. Mnogobrojni su uzroci i to: virusne i bakterijske infekcije, alergije, izloženost prašini, isparenjima i hemikalijama. Takodje može biti simptom blagog oblika astme ili nekog drugog oboljenja pluća kao sto je tumor, zapaljenje pluća, tuberkuloza i sl. Neki lekovi kao sto su lekovi za lečenje povišenog krvnog pritiska / ACE inhibitori/ mogu da uzrokuju pojavu suvog kašlja.

PRODUKLTIVNI /ZRELI/ KAŠALJ podrazumava lakse iskašljavanje sekreta koji je nastao slivanjem  iz gornjih disajnih puteva ili pak vodi poreklo iz pluća. Ovakav kašalj najčešće ne treba suzbijati  jer olakšava odstranjivanje sluzi i nečistoća iz disajnih puteva.

Najčešći uzroci produktivnog kašlja su: bakterijska i virusna oboljenja gornjih disajnihn puteva, nosa i sinusa. Upala pluća ,i bronhija, hronične plućne bolesti kao što je pogorsanje hroničnog bronhitisa, dovode do produktivnog često gnojavog iskašljavanja.

Refluks želudačne kiseline /GERB/ kada se kiseli želudačni sadržaj vraća u jednjak takodje je uzročnikom kašlja kao i pušenje sto je znak oštećenja pluća, grla i jednjaka. Neretko je suvi kasalj i psihogene prorode / tik/ Kašalj se smatra jednim od najčešćih simptoma mnogih oboljenja i nije normalna pojava što često misle pušaci govoreći o pušačkom kašlju na koji su godinama navikli. Time nas sopstveni organizam upozorava da se sa njim nešto dešava loše.

UKOLIKO KAŠALJ TRAJE DUŽE OD  DVE NEDELJE , POTREBNO JE OBRATITI SE LEKARU JER ORGANIZAM SIGNALIZIRA DA JE U PITANJU NEŠTO OZBILJNIJE. TADA JE NEOPHODNO OTKRITI PRAVI UZROK I OTKONITI GA.

Prim dr Jelena Zdravković, specijalista za plucne bolesti

Comments are disabled.