Goruica

GoruicaGorušica je osećaj neprijatnog žarenja i peckanja iza grudne kosti, ali osećaj može i da se „penje“ uz grlo, dovodeći do kiselo-gorkog ukusa u ustima.

Gorušica je vrlo rasprostranjen zdravstveni problem za koji smo u velikoj meri sami odgovorni.

Razloga za nastanak ovog problema ima puno: nepravilan način ishrane, nekontrolisano i preterano unošenje hrane u želudac (narocito masne, pržene i pohovane,šećer, čokolada, luk, jaki začini, citrusno voće, pojedini lekovi), kao i velike kolicine alkohola, gojaznost i nezdrave životne navike (preobilni obroci, slabo žvakanje,brzo gutanje hrane,odlazak u krevet nakon obroka i sl.).

Uz osećaj gorušice česta je i pojava regurgitacije tj. vraćanja nesvarene hrane i sadržaja iz želuca u jednak sve do usne duplje.

Nastaje tako što se želudačna kiselina usled slabljenja mišića na prelazu iz jednjaka u želudac vraća u jednjak i donosi pomenute neprijatnosti koje posle određenog vremena neminovno dovode do oštećenja i nagrizanja zidova jednjaka i stvaranja većeg problema tzv. refluksne bolesti ili GERB-a, ulkusa jednjaka, suženja jednjaka kao i prekanzeroznih stanja poput Baretovog jednjaka.

U slučaju prolongiranja tegoba apsolutno je neophodno javiti se na pregled gastroenterologu. Lekar specijalista gastroenterologije će Vas po potrebi uputiti na dodatne dijagnostičke procedure poput gastroskopije posebno ako se pored gorušice pojave i dodatni simptomi i stanja poput malokrvnosti, otežanog gutanja, pojave krvi u stolici, gubitka na težini.

Prevencija nastanka je u korigovanju životnih navika,načina ishrane i izbegavanja odlaska u krevet 2-3 sata nakon obroka.

Vladimir Nedeljković, endoskopski asistent

Comments are disabled.