Upala uha ili otitis je čest zapaljenski proces kod dece, koji zahvata delove spoljašnjeg, sredjneg ili unutrašnjeg uha. Prema statistikama, sa ovim neprijatnim zdravstvenim problemom bar jednom se suoči 15-20% mališana. Upala uha se najčešće javlja u periodu od šest meseci do tri godine, i u predškolskom uzrastu. Njoj su podložniji dečaci, deca koja su konstantno izložena duvanskom dimu, koja žive u lošim socioekonomskim uslovima i koja borave u kolektivima.

Uzroci nastanka
Upalu uha kod dece mogu uzrokovati brojni razlozi. Iako otitis najčešće nastaje zbog oslabljenih funkcija Eustahijeve tube i nezrelog imunološkog sitema, njegovu pojavu indirektno izazivaju infekcije gornjih respiratornih puteva, nedovoljno razvijene bubne opne, oštećenja bubne opne, rascep nepca i mnogi drugi poremećaji. Osim toga, u nastanku ove uporne bolesti značajnu ulogu igra genetski faktor. Deca u čijoj porodici postoje zabeleženi slučajevi ušnih infekcija mnogo češće pate od upale uha nego mališani u čijoj porodici nije bilo ovakvih problema. Najčešći izazivači otitisa jesu bakterije Streptococus pneumoniae, Heamofilus influencae i Moraxella catarrhaliss i virusi. Bakterijske infekcije javljaju se u 75 % slučajeva, dok se upale uzrokovane virusima javljaju u 25% slučajeva.

Klinička slika
Prvi pokazatelji upale uha jesu iznenadni jaki bolovi u uhu i povišena telesna temperatura. U slučaju bola, odojčad i deca koja ne umeju da objasne šta ih muči spontano prinose ručice bolesnom uhu, trljaju glavicu o jastuk i neutešno plaču. Za razliku od njih, stariji mališani najčešće umeju da pokažu da ih boli uho. Bolesno dete često oseća šum i pritisak u uhu, iz uveta može cureti tečnost a nekada roditelji mogu da primete da dete slabije čuje. Nekada su simptomi potpuno nespecifični za upalu uha-dete kašlje, povrća i/ili ima proliv. Budući da svi navedeni simptomi deluju provocirajuće, bolestan mališan je u tom periodu veoma razdražljiv. Loše podnosi svetlo, buku i gužvu, slabo jede, malo spava i često plače.

Dijagnostika
Postojanje upale uha kod deteta utvrđuju pedijatar i otorinolaringolog. Ovi specijalisti dijagnozu najčešće postavljaju na osnovu tegoba koje mališan oseća, kliničkog i otoskopskog pregleda. Ukoliko te metode ne pokažu nikakve promene na bubnoj opni, bolesno dete se onda šalje na dopunska ispitivanja. Tada mu se uglavnom radi timpanometrija. To je specijalna dijagnostička metoda kojom se moze utvrditi prisustvo sekreta u srednjem uhu koje se ne moze videti obicnim pregledom.

Lečenje
Terapija otitisa traje od deset dana do dve nedelje, a zahteva strogu disciplinu. Za lečenje infekcije prepisuju se antibiotici koji moraju redovno da se uzimaju i kapi za nos koje se koriste najduže pet dana. Ako su detetove tegobe jake i česte, uz to se propisuje i simptomatska terapija. Za umanjenje bolova u uhu daju se analgetici,a za snižavanje povišene telesne temperature antipiretici. Pored toga, kao pomoć pri lečenju upale uha od velike pomoći mogu biti prirodni lekovi. Topli oblog od morske soli može pomoći da se bol u uhu umanji.. Priprema se tako što se zagrejana morska so izruči u platnenu vrećicu, zaveže i prisloni na bolno mesto. Drži se otprilike dvadesetak minuta, nakon čega se skida. Pomoćna lekovita sredstva se mogu koristiti jedino uz neophodnu terapiju koju je odredio pedijatar, nikako samostalno jer nemaju efekta.

Moguće komplikacije
U većini slučajeva antibiotska terapija vrlo brzo daje željene rezultate, pa se detetovo stanje vidno poboljša već posle 48 sati. Međutim, to nije znak da je infekcija sanirana i da lečenje nakon toga treba da se prekine. Naprotiv. Roditelj mališanu mora da daje lekove onoliko dugo koliko je pedijatar rekao da se oni koriste! Ako se upustva doktora ne ispoštuju, nezalečena infekcija vremenom će se proširiti i izazvati ozbiljne posledice. Na primer, ako upala zahvati okolne kosti može doći do mastoiditisa (pojave mekanog otoka iza uha)ili u najtežim slučajevima meningitisa. Dalje, nagomilana sekrecija iz uha lako može dovesti i do prsnuća bubne opne koja dalje može biti razlog za trajni gubitak sluha. Ovo oštećenje sa sobom nosi niz problema. Deca bez očuvanog sluha neretko otežano govore, imaju poteškoće u učenju i teže se uklapaju u društvo.

Prevencija
Da bi se predupredila pojava upale uha, veoma je važno održavati ličnu higijenu.. Korisno je svakodnevno dete izvoditi na svež vazduh, a posebno je preporučljivo da bar dva puta nedeljno po pola sata boravi u parku, šumi i mestima koja su manje naseljena. Najbolje je ako ste ikako u mogucnosti da dete boravi u prostorijama bez duvanskog dima koje se redovno provetravaju. Takođe, potrebno je ojačati mu imunološki sistem putem ishrane. Mališanu uši nikada ne treba čistiti štapićima za uši jer to može dovesti do povrede. Pored toga, poželjno je povremeno pregledati detetove uši. Ukoliko se primeti sekret ili oseti neprijatan miris, mališana treba odmah odvesti kod pedijatra na pregled. Otitis je jedno ozbiljno i teško oboljenje, ukoliko se ne prepozna blagovremeno i ako se odloži početak lečenja.

Comments are disabled.